Harga Gula

Gula adalah nama generik untuk karbohidrat yang larut dalam rasa manis, banyak yang digunakan dalam makanan.

Berbagai jenis gula berasal dari sumber yang berbeda. Gula sederhana disebut monosakarida dan termasuk glukosa yang juga dikenal sebagai dekstrosa, fruktosa, dan galaktosa.

Umumnya orang lebih sering mengenal jenis gula pasir karena itu yang mudah ditemukan.

Gula pasir sendiri merupakan jenis sukrosa, disakarida glukosa dan fruktosa.

Di dalam tubuh, sukrosa dihidrolisis menjadi fruktosa dan glukosa. Lalu apa saja macam-macam gula yang ada? Simak daftar isi berikut ini

Sejarah Gula

Sejarah Gula
Sejarah Gula (pict mstar.com.my)

Gula ditemui di Eropah pada abad ke-1 C.E. Gula ditemui dalam tisu kebanyakan tumbuhan, tetapi ia hadir dengan lebih banyak dalam tebu dan menjadikan tebu sesuai untuk diekstrak menjadi gula. Bahan utama untuk membuat gula ialah tebu.

Purata orang mengambil kira-kira 24 kilogram (53 lb) gula setiap tahun, atau 33.1 kilogram (73 lb) di negara maju, bersamaan dengan lebih daripada 260 kalori makanan sehari.

Gula tidak penting sehingga orang India mencipta kaedah menukar jus tebu kepada bijirin kristal yang lebih mudah untuk disimpan dan diangkut.

Gula terhablur ditemui pada zaman Imperial Gupta, sekitar abad ke-5 Masihi. Dalam bahasa India tempatan, kristal ini dipanggil khanda yang merupakan sumber perkataan gula-gula.

Pelayar India, membawa mentega dan gula sebagai bekalan, memperkenalkan pengetahuan tentang gula di sepanjang pelbagai laluan perdagangan yang mereka lalui.

Apabila penggunaan gula meningkat pada bahagian akhir abad ke-20, penyelidik mula mengkaji sama ada diet tinggi gula, terutamanya gula halus, memudaratkan kesihatan manusia.

Penggunaan gula yang berlebihan membawa kepada obesiti, diabetes, penyakit kardiovaskular, demensia, dan kerosakan gigi.

Beberapa kajian telah cuba menjelaskan implikasi ini, tetapi dengan hasil yang bercampur-campur, terutamanya kerana kesukaran mencari populasi untuk digunakan sebagai kawalan yang mengambil sedikit atau tiada gula.

Pada tahun 2015, Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengesyorkan agar orang dewasa dan kanak-kanak mengurangkan pengambilan gula percuma kepada kurang daripada 10%, dan menggalakkan pengurangan kepada di bawah 5%, daripada jumlah pengambilan tenaga mereka.

Oleh itu, anda mesti pandai memilih gula yang sesuai untuk dimakan.

Di sini kami telah meringkaskan harga beberapa jenis gula di pasaran.

Senarai harga ini diambil dari beberapa kedai dalam talian seperti Lazada dan Shopee.

Harga Gula di Malaysia

harga gula terkini malaysia
harga gula terkini malaysia

Berikut senarai harga gula di malaysia terbaru 2022:

SugarPrice
Gula Pasir Kasar “Prai” 1KgRM2.85
Gula Melaka 500 GramRM3.20
Gula Pasir Kasar “CSR Coarse” 1 KgRM2.85
Gula Prai Pasir Kasa 24Kg (1 Carton)RM74.80
Gula Aising 455 Gram (Kings Icing Sugar)RM3.21
Gula Halus “Prai” 1KgRM3.09
Gula Central Sugars Refinery (CSR) 1kg x 12RM34.00
Gula Merah Lembut “Prai” 500 GramRM2.85
Gula Merah Indian Brown Sugar 1 KgRM5.90
Gula Kiub / Prai Sugar Cube (5g x 100s) – 500gRM3.50
Gula Kastor / Caster Sugar “CSR” 1 KgRM4.90
Gula Aising / Icing Sugar CSR 500grRM2.99
Dwi Makmur Gula Melaka MiniRM3.71
Dwi Makmur Gula Melaka MerlimauRM4.66
Gula Melaka Madam Yap Pure Filtered 500gRM12.50
Gula O pemanis rendah kalori (BR085)RM70.00 (800gram)
RM10.00 (50gram)
RM20.00 (Botol Spray 20ml)
Palm Sugar Syrup Halal 350g (Sirap)RM8.00
Manisan KABUNG Thai 500GRM4.90
Sure Rasa Palm Sugar 380gRM3.50
CED Gula Tebu Organik 500gramRM10.00
Price List Sugar Malaysia Update 2022

Petua Memilih Gula

Berikut ialah beberapa petua teratas yang saya berikan kepada pelanggan tentang gula, dan gula yang betul untuk dipilih:

a. Pilih gula yang jauh daripada pemanis tiruan

Pemanis tiruan boleh merengsakan saluran penghadaman manusia. Gula menghapuskan bakteria usus yang memainkan peranan dalam banyak perkara.

Mempunyai banyak bakteria sihat di dalamnya boleh membantu meningkatkan kesihatan imun, kesihatan penghadaman, kawalan gula dalam darah, pengurusan berat badan dan banyak lagi.

b. Gunakan pemanis yang membungkus nutrisi

Petua Memilih Gula
Petua Memilih Gula (Pict hsph.harvard.edu)

Pilih gula yang juga mengandungi khasiat, bukan sekadar pemanis. Anda boleh menukar gula kepada madu. Madu boleh digunakan dalam oat, teh, dan dalam makanan yang dibakar.

Adakah kamu tahu? Madu mengandungi ciri-ciri anti-virus dan anti-mikrob. Madu juga mengandungi antioksidan, yang telah terbukti menyihatkan jantung.

Jika anda tidak suka madu, cuba gunakan sirap maple. Penyelidikan telah mendapati bahawa antioksidan dan nutrien dalam gula boleh memberi manfaat dalam mencegah penyakit seperti kanser, osteoporosis dan lain-lain.

Atlet sering menggunakan sirap maple untuk membantu kekuatan dalam kedua-dua ketahanan olahraga dan pemulihan juga.

Jika anda mesti menggunakan pemanis sifar kalori, gunakan daun stevia atau ekstrak daun stevia yang tidak diproses.

Berita baik tentang stevia ialah ia datang daripada sumber semula jadi, tetapi apabila diproses menjadi butiran ia selalunya mempunyai perkara seperti maltodekstrin ditambah, dan boleh mengandungi MSG.

c. Pilih gula organik

gula tebu organik
gula tebu organik (Shopee)

Walaupun tidak mengandungi khasiat seperti madu atau daun stevia, gula organik ini sangat berkesan sebagai pengganti kepada penggunaan gula tiruan.

Walaupun masih panas, jika anda ingin membuat kek manis, anda boleh mengurangkan kandungan kalori gula organik dengan menambah pisang lecek dalam resipi biskut anda.

Dengan cara ini yang pasti akan menambah faedah pemakanan. Cuba cari gula organik untuk mengelakkan bahan tambahan dan lain-lain.

Macam Gula

Terdapat beberapa jenis gula yang tersebar di Malaysia, antara lain:

1. Gula Pasir Kasar

gula pasir kasar
gula pasir kasar (wadoodmart.com)

Gula pasir putih adalah salah satu makanan paling tulen di dunia. Gula ini mengandungi 99.9 peratus sukrosa, ditapis daripada gula asli daripada tebu kemudian dicampur dengan abu mineral dan polifenol.

2. Gula Halus

gula halus
gula halus (leehin.com.my)

Gula halus ialah gula putih yang dikisar menjadi serbuk halus supaya ia cepat larut dan menjadikan aising menjadi licin.

3. Gula Perang

gula perang malaysia
gula perang malaysia (shopee)

Gula merah ialah gula aren yang merupakan pemanis yang diperolehi daripada pelbagai pokok palma. Gula perang kadang-kadang juga termasuk dalam jenis aren, seperti gula kelapa.

Gula aren dihasilkan dengan merebus nira sawit yang dikumpul sehingga pekat dan mengkristal dari semasa ke semasa. Gula aren juga sesuai digunakan sebagai gula untuk kencing manis.

4. Gula Kastor

gula kastor
gula kastor (shopee)

Gula kastor mempunyai komposisi yang sama seperti gula pasir, tetapi mempunyai kristal yang lebih kecil supaya ia cepat larut. Ia adalah yang terbaik untuk membakar.

5. Gula Melaka

gula melaka
gula melaka (aplusgrocer.com.my)

Gula melaka, mengandungi 95 peratus sukrosa dan 5 peratus molase, mempunyai manfaat pemakanan yang lebih lembut tetapi tidak sehebat gula putih.

Begitu juga dengan muscovado, demerara, rapadura dan gula hitam yang sering digemari untuk dibakar.

Dharma Putra

Blogger yang suka menulis, semoga apa yang saya tulis ini bermanfaat untuk anda.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Leave a Comment