Harga Ford Next-Gen Ranger Wildtrak

Jika anda mencari pikap yang lasak, boleh digunakan dalam pelbagai cara, dan mempunyai teknologi pintar, lihatlah Ford Next-Generation Ranger Wildtrak.

Ini adalah model terbaru dari Ford, menawarkan pengalaman memandu yang dinamik dengan pelbagai ciri untuk memenuhi keperluan anda di tempat kerja.

Dalam artikel ini, kita akan melihat harga Ford Next-Generation Ranger Wildtrak di Malaysia dan apa yang ditawarkannya.

Exterior Ford Next-Generation Ranger Wildtrak

Ford Next Generation Ranger Wildtrak Review
Ford Next Generation Ranger Wildtrak Review

Luaran Next-Generation Ranger Wildtrak kuat dan atletik, sama seperti trak lain dari Ford.

Ia mempunyai grille baru yang berani dengan lampu kepala C-clamp, lengkungan roda yang ketara, garis bahu yang kuat, dan logo Ranger yang besar pada pintu belakang.

Wildtrak juga mempunyai roda aloi eksklusif 18 inci, lampu siang dan kabut LED, power-folding side mirrors dengan puddle lights, dan sports bar dengan integrated high-mounted stop lamp.

Interior Ford Next-Generation Ranger Wildtrak

Ford Next-Generation Ranger Wildtrak Interior adalah luas dan selesa dengan ciri-ciri

tempat duduk kulit, kawalan iklim automatik dua zon, pencahayaan ambient, dan roda stereng berbalut kulit dengan kawalan di atasnya.

Wildtrak juga mempunyai skrin infotainment terbaik dalam kelasnya, iaitu skrin 12 inci dengan sistem komunikasi dan hiburan SYNC 4A terkini dari Ford.

Anda boleh menggunakan arahan suara atau gerakan sentuhan untuk mengakses aplikasi, peta, muzik, dan banyak lagi pada telefon pintar anda.

Selain itu, terdapat panel instrumen digital berwarna dengan skrin 8 inci yang membolehkan anda menukar maklumat yang ditunjukkan mengikut keperluan anda.

Baca Juga: Harga Ford Next-Gen Ranger Raptor

Ford Next-Generation Ranger Wildtrak Engine Specs

Ford Next-Generation Ranger Wildtrak dikuasakan oleh enjin diesel Bi-Turbo 2.0 empat silinder sejajar yang terbukti menghasilkan 213 PS kuasa dan tork 500 Nm.

Enjin ini dipadankan dengan transmisi automatik 10 kelajuan yang menjadikan peralihan lancar dan cepat.

Wildtrak juga mempunyai sistem pemanduan empat roda dengan empat mod:

 • 2H (pemanduan roda belakang)
 • 4H (pemanduan empat roda julat tinggi)
 • 4L (pemanduan empat roda julat rendah)
 • 4A (pemanduan empat roda automatik).

Wildtrak juga mempunyai differential belakang kunci elektronik yang menjadikan kenderaan lebih stabil di permukaan yang basah atau tidak rata.

Ford Next-Generation Ranger Wildtrak Safety

Ford Next Generation Ranger Wildtrak Safety
Ford Next Generation Ranger Wildtrak Safety

Ford Next-Generation Ranger Wildtrak mempunyai teknologi bantuan pemandu dan perlindungan kemalangan terbaru yang memberi anda lebih keyakinan di jalan raya.

Berikut adalah beberapa ciri-ciri ini:

 • Pre-Collision Assist with Pedestrian Detection:
  Sistem ini boleh mengesan kemungkinan perlanggaran dengan kenderaan atau pejalan kaki di hadapan dan memberi amaran kepada anda dengan amaran bunyi dan visual. Jika anda tidak bertindak tepat pada masanya, ia boleh memohon brek secara automatik untuk mengurangkan kesan atau mengelakkan perlanggaran sepenuhnya.
 • Lane Keeping System:
  Sistem ini boleh mengesan jika anda tidak sengaja keluar dari lorong anda dan memberi amaran dengan getaran roda stereng. Ia juga boleh memohon tork stereng lembut untuk membimbing anda kembali ke lorong anda jika anda tidak bertindak balas.
 • Adaptive Cruise Control with Stop & Go:
  Sistem ini boleh mengekalkan kelajuan yang ditetapkan dan jarak dari kenderaan di hadapan anda. Ia juga boleh menyesuaikan kelajuan secara automatik untuk sepadan dengan aliran trafik dan membawa kenderaan ke henti penuh jika perlu. Ia boleh meneruskan kelajuan apabila trafik berterusan atau apabila anda menekan pedal pemecut.
 • Blind Spot Information System with Cross-Traffic Alert:
  Sistem ini boleh memberi amaran kepada anda jika terdapat kenderaan di blind spot anda atau mendekati dari belakang apabila anda menukar lorong atau membalik keluar dari tempat letak kereta.
 • Active Park Assist 2.0:
  Sistem ini boleh membantu anda meletakkan kenderaan dalam ruang selari atau tegak dengan mengawal stereng, brek, dan peralihan gigi untuk anda. Anda hanya perlu menekan butang dan mengikuti arahan pada skrin.

Ford Next-Generation Ranger Wildtrak Color Choice

Terdapat lima pilihan untuk Ford Next-Generation Ranger Wildtrak colour:

 • Arctic White
 • Absolute Black
 • Sedona Orange
 • Luxe Yellow
 • Meteor Grey

Baca Juga: Harga Toyota Hilux GR Sport

Ford Next-Generation Ranger Wildtrak Technology

Ford Next-Generation Ranger Wildtrak penuh dengan teknologi yang memudahkan hidup anda dan menjaga anda berhubung. Berikut adalah beberapa ciri-ciri ini:

 • Wireless Charging Pad:
  Anda boleh mengecas telefon pintar yang serasi tanpa sebarang kabel dengan meletakkannya pada pad pengecasan tanpa wayar yang terletak di konsol tengah.
 • FordPass Connect:
  Anda boleh menyambungkan telefon pintar anda ke kenderaan anda melalui aplikasi FordPass dan mengakses pelbagai fungsi dari jauh, seperti mengunci/membuka pintu, memulakan/menghentikan enjin, memeriksa tahap bahan api, mencari kenderaan anda, dan banyak lagi.
 • Sistem Bunyi B&O:
  Anda boleh menikmati kualiti bunyi premium dari sistem bunyi B&O 10-pembesar suara yang merangkumi subwoofer dan penguat.
 • Smart Keyless Entry and Push Button Start:
  Anda boleh membuka/mengunci kenderaan anda dan memulakan/menghentikan enjin tanpa mengeluarkan kunci dari poket atau beg anda.
 • Rain-Sensing Wipers and Auto Headlamps:
  Anda boleh membiarkan kenderaan secara automatik menyesuaikan wiper dan lampu kepala mengikut keadaan cuaca dan pencahayaan.

Senarai Harga Ford Next-Gen Ranger Wildtrak Malaysia

Ford Next Generation Ranger Wildtrak Price
Ford Next Generation Ranger Wildtrak Price

Di Malaysia, harga Ford Next-Generation Ranger Wildtrak bermula dari RM169,688 untuk versi 2.0L Bi-Turbo WildTrak 4WD 10AT.

Berikut adalah jadual yang membandingkan Ford Next-Generation Ranger Wildtrak Price di berbagai wilayah Malaysia:

WilayahHarga
Peninsular MalaysiaRM169,688
SabahRM175,188
SarawakRM175,188
LabuanRM159,688
LangkawiRM154,188

Harga Bulanan Ford Next-Generation Ranger Wildtrak

WilayahHarga
Peninsular MalaysiaRM1,762.06
SabahRM1,819.45
SarawakRM1,819.45
LabuanRM1,657.73
LangkawiRM1,600.35

Monthly harga Ford Next-Generation Ranger Wildtrak di atas sah untuk downpayment 10%, faedah bank 2.8% dengan tempoh ansuran 9 tahun.

Baca Juga: Harga Nissan Navara

Ford Next-Generation Ranger Wildtrak Pros and Cons

Ford Next-Generation Ranger Wildtrak adalah pikap yang hebat dengan banyak kelebihan, tetapi ia juga mempunyai beberapa problem.

Berikut adalah beberapa kelebihan dan kekurangan Wildtrak:

 • Kelebihan
  • Enjin yang kuat dan cekap
  • Dalaman yang luas dan selesa
  • Skrin infotainment terbaik dalam kelasnya
  • Ciri-ciri keselamatan dan bantuan pemandu yang canggih
  • Prestasi yang serba boleh dan mampu
 • Kekurangan
  • Mahal berbanding dengan beberapa pesaing
  • Saiz besar mungkin sukar untuk dikendalikan di ruang sempit
  • Enjin diesel mungkin bising pada kelajuan tinggi

Kesimpulan

Ford Next-Generation Ranger Wildtrak adalah pikap yang lasak, boleh digunakan dalam banyak cara berbeza, dan mempunyai teknologi pintar.

Ia direka untuk memenuhi keperluan anda di tempat kerja, di rumah, dan semasa berseronok.

Ia menawarkan pengalaman memandu yang dinamik, interior berkualiti tinggi, dan pelbagai ciri.

Jika anda ingin membeli Next-Generation Ranger Wildtrak, anda boleh pergi ke laman web SDAC Ford Malaysia atau hubungi pengedar tempatan anda untuk menetapkan ujian memandu.

Di Malaysia, harga Ford Next-Generation Ranger Wildtrak bermula dari RM 168,888 untuk versi 4×2 dan RM 178,888 untuk versi 4×4.

Blok O

Bloko - Penulis bebas di Senaraiharga.com, saya sentiasa cuba menulis dengan sepenuh hati dan melalui penyelidikan yang mendalam.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

About Blok O

Bloko - Penulis bebas di Senaraiharga.com, saya sentiasa cuba menulis dengan sepenuh hati dan melalui penyelidikan yang mendalam.

Leave a Comment